Taipein 101:n kulmilta

Taiwanin lomalta palaaminen on varmaankin juuri sellaista kuin lomalta palaamisen tulee ollakin. Joka asia vain naurattaa ja tänään shoppaillessani yritin olla taas pitkästä aikaa ystävällinen, iloinen ja kohtelias kiinalaismyyjille (vaikka he tuskin huomasivat, koska eivät yleensä vaivaudu katsomaan silmiin tai vastaamaan mihinkään, edes kiitokseen.)

Toisin sanoen, Taiwanissa oli rentouttavaa ja – aivan kuten halusinkin – pääsin hetkeksi pois raskaaksi käyneestä Pekingistä ja manner-kiinalaisesta kulttuurista.

Seuraavassa muutamia kuvia ja kuvauksia reissulta Taipeista ja Hualienista, sekä molempien ympäristöstä.

Auringonlasku Taipein rannalta

Vietin aluksi muutaman päivän Taipeissa museoita ja nähtävyyksiä katsellen ja vapaan maailman kaupunkia ihmetellen. Manner-Kiinan jälkeen silmään pisti useat avoimet uskonnolliset rakennukset, erityisesti kristilliset kirkot, sekä järjestäytynyt liikenne.

 
 
Longshanin buddhalais-taolainen temppeli Taipein länsiosissa

Maleksin varmaan tunteja tyylikkäissä ja viihtyisissä kirjakaupoissa, joissa oli Kiinan jälkeen vaikuttavat valikoimat, siis esimerkiksi muitakin tietokirjoja kuin Warren Buffetin sijoitusoppaita ja Tiger Woodsin elämänkertoja. On oikeastaan hieman surullista, että yllättyy nähdessään ns. kiinalaisessa kirjakaupassa esimerkiksi feminististä, anarkistista tai edes perus-globalisaatioteemaista yhteiskuntakritiikkiä. Pekingissä sellaisiin ei vain voi vahingossakaan törmätä. Joka tapauksessa, lopulta mukaan tarttui vain muutama englanninkielinen pokkari, joiden valikoima oli myös paljon pekingiläisiä kirjakauppoja laajempi.

 

Hualienista, Tyynen valtameren  rannasta

Taiwanin itärannikon Hualienin parasta antia oli patikointipäivä Taroko-rotkolla ja pyöräilypäivä Rueishueissa, jossa ehdin myös kellumaan kuumassa lähteessä.
Joka tapauksessa parasta koko lomakaupungissa käynnissä olivat äärettömän ystävälliset ja välittömät ihmiset, joiden ei tarvitse pelätä aloittavan myyntipuheita tai huijausyrityksiä hetken juttelun jälkeen. 
Oli myös rentouttavaa mennä kahvia viljelevän mummon pöytään juomaan kupponen ilman, että etukäteen täytyy kysellä hintaa tai pelätä tukkupakettien myyntityrkyttämistä jälkikäteen. Mummo teki tosiaan kahvia hyper-hienolla prosessilla lasikannussa, ensin kahvipapujen tuoksua tarjoillen ja sitten pavut paikan päällä jauhaen. Samalla hän kertoi arabica-kahvin valmistuksen taustoista Taiwanissa ja toi vielä kylkiäisiksi punaisesta teestä tehtyä hyytelöä. Lopuksi hän halusi vielä tarjota talon omaa vihreää teetä, joka oli tosiaan parasta, mitä olen pitkilleen juonut. Oli tyhmää, etten ollut ottanut muutamaa euroa enempää mukaan pyöräreissulleni, enkä siten saanut ostettua edes yhtä pakettia paikallista vihreää. 
Hualienissa, ja oikeastaan kaikkialla Taiwanissa, kaikki kohtaamiset olivat vain positiivisia. Missään en törmännyt mannerkiinalais-tyyliseen ylihinnoitteluun ulkomaalaisille tai turhasta maksamiseen. Sen sijaan kaikkialla ollaan käsittämättömän palvelualttiita ja kaikki matkailupalvelut ovat yksinkertaisesti halpoja.
Taroko-rotkolta Hualienin tuntumasta
Kiinassa Tarokon rotkon tapaiseen paikkaan olisi tehty pyöröportti, josta 20 kilometriä pitkään rotkoon pääsemiseksi olisi pitänyt pulittaa parikymmentä euroa. Taiwanissa sen sijaan käytännössä kaikki näyttää olevan ilmaista, mitä erityisesti luontokohteiden toivoo olevankin. Ainoan yli kymmenen euron pääsylipun maksoin 101:een, maailman toiseksi korkeimpaan rakennukseen ja 500 metriä puolessa minuutissa kulkevaan hissiin.
Myöskään muut kulut eivät ole juuri manner-Kiinaa kalliimpaa, ehkä majoitusta lukuun ottamatta. Olen syönyt useita hyviä aterioita alle kahdella eurolla, eli samaan hintaan kuin halvimmillaan kotikulmillani Pekingissä. Kalleimmillaan kulutimme (vanhan Jyväskylän aikaisen opiskelukaverini) Yi-Chieh´n kanssa vajaa 15 euroa per tyyppi all-you-can-eat –hotpot-paikassa, jossa oli loputtoman hotpot-einesvalikoiman lisäksi ilmaiset juomat ja valtava valikoima kakkuja ja Haägendaz-jäätelöä.
Tyytyväisiä hotpot-ruokailijoita
Eli sen lisäksi, että Taiwanissa on super-paljon parempi infra, palvelut ja perusluottamus, täällä reppureissaaminen on myös jotakuinkin samoissa hinnoissa kuin manner-Kiinassa.
 
Yuanming-vuoristoalueen alatasanteelta
Viimeiseksi Taiwan-päiväksi palasin Taipeihin ja lähdin aamupäivästä verkalleen kohti Yuanming-vuoren retkeilyaluetta. Taipeilaisilla on todella mieletön retkeilyalue muutaman kymmenen minuutin paikallisbussimatkan päässä päärautatieasemalta. Ns. vuoristoalueelle on tehty paljon koko perheelle sopivia patikointireittejä ja alueella kiertää pikkubusseja, joihin voi hypätä noin kymmenestä eri levähdyspisteestä.
Polku bambukujaa alas nyppylän huipulta, edessä rikkihöyryjä tupruttava vulkaaninen kraateri
Aloitin ensimmäiseltä pysäkiltä, mihin paikallisbussi jätti ja nousin hiljalleen alueen korkeimmalle, 1120 metriin nousevalle Qixing-vuoren huipulle. Ensimmäisen tunnin sain nousta jyrkkää subtrooppista metsää ja huomata aina uudelle pisteelle päästyäni, että Taipein hiljaiset lähiöt jatkuvat vielä korkealle kaupungin yläpuolelle. Alueella on myös useita vulkaanisia lähteitä ja ainakin yksi isompi mädäntyneen kananmunan hajuista höyryä levittävä kraateri. En ollut aiemmin käynyt vulkaanisilla paikoilla, joten kraateri kiehuvaa vettä pulputtavine lähteineenkin oli kiinnostava kohde. Viimeisen pysäkin jälkeen viimeiset puolitoista kilometriä huipulle sai kulkea tiheän bambukujan reunustamia kiviportaita. Huipulla tuuli ja oli lähes käsinkosketeltava sumu. Vain 5 asteessa ei jaksanut kauaa utuista huippua ihastella.
Qixing-vuoren huipun tuntumasta
Joka tapauksessa trekkailu Taipeissakin kannatti, vaikka toisaalta shoppailut reissulta jäivät lopulta lähestulkoon tekemättä.
Qixing-vuoren sumusta
Taiwan oli varmasti kokonaisuudessaan paras ja miellyttävin lomakohde, johon Itä-Aasiassa olen päätynyt. Helppoa, halpaa, ystävällistä palvelua, äärettömän ystävällisiä ihmisiä, hyviä luontokohteita, kiinnostavia historiallisia nähtävyyksiä, kiinnostavia shoppailupaikkoja, eli kaikki hyvän lomakohteen peruselementit kompaktissa paketissa. Palaan Taiwaniin, toivottavasti pian.