kuva:www.people.com.cn

Tulevat johtajat Putin ja Xi Jinping. kuva:www.people.com.cn

 Itsenäisyyspäivän lomalta palattua lentolakkohassuttelun lisäksi kiinnostavimpia uutisia olivat Wikileaksin vuodot jenkkien Kiinan sisäpolitiikkaa koskevista dokumenteista. Jos eivät Kiina-paperitkaan olleet mitenkään mullistavia, vahvistivat ne kuitenkin kuvaa korruptoituneesta ja julkista informaatiota edukseen manipuloivasta puoluehallinnosta.

The Telegraph kuvaa, kuinka tulevaksi pääministeriksi povattu Li Keqiang oli todennut yhdysvaltalaiselle diplomaatille Kiinan BKT-lukujen olevan yleensä sisäpoliittisista syistä liioiteltuja, eikä niitä siis pidä ottaa kuin viitteellisinä suunnannäyttäjinä. Kuten ennenkin punalippujen liehuessa, paikallis- ja provinssitason viranomaisten on tapana suurennella kasvulukujaan asetettuihin tavoitteisiin pääsemiseksi. Tämä ei nyt sinällään olisi muuten kiinnostava tieto – eikä ilmeisesti uusikaan – mutta kun muistaa kuinka moni Kiina- tai yleensä globaalisaatioaiheinen esitelmä viittaa Kiinan BKT-lukuihin muuttuvan maailman indikaattorina, niin voi vain ihmetellä mitä muuta emävalheita suurempaa dataa meille muutenkin ”raakoina faktoina” pudotellaan.  

No, toinen Kiinaa koskeva ”wikileak” ei lienee yhtään sen yllättävämpi. The Telegraph esitteli toisessa artikkelissaan USA:n diplomaattien vuotoja, joiden perusteella politbyron huippu on jakanut Kiinan teollisuudenalat keskenään hallintaansa ja ohjaa näin keskeisten luonnonvarojen tuotannon hedelmät omille piireilleen. Artikkelin mukaan tuotantotulojen ja keskeisten teollisuuden sektoreiden jakaminen poliittiselle eliitille on yksi keskeinen syy, miksi kiinalaisen politiikan huipulla ei ole todellisia reformisteja, jotka haluaisivat esimerkiksi avata Manner-Kiinan mediakontrollia tai todella puolustaa köyhempien ryhmien oikeuksia.

Artikkelin nimeämättömät lähteet kiteyttävät julkisen salaisuuden seuraavasti:

"They [local officials] always supported fast-growth policies and opposed reform efforts that might harm their interests," the contact said, adding, "As a result, the proponents of "growth first" would always be in a stronger position than those who favored controlling inflation or taking care of the poor."

Samoin kysymyksen median vapaudesta:

"Vested interests were especially inclined to oppose media openness, he [the contact] said, lest someone question the shady deals behind land transactions."

Kiinan hallinnollisessa tilassa on siis yhä vanhan luoteisen isoveljen piirteitä. Sekä Kiinassa, että Venäjällä johtava luokka on selvinnyt järjestelmän murroksesta voittajana. Ennen kaikkea hallinnollista eliittiä hyödyttävän järjestelmän ylläpito vaatii vanhan valtiollisen kontrolli- ja manipulointijärjestelmän jatkamista.